WordPress Website Maken in 6 Stappen

WordPress Website in 6 Stappen door Sitescoach Webdesign Limburg

Een WordPress website maken is tegenwoordig eenvoudig. In de onderstaande 5 stappen leg ik uit hoe je volledig zelfstandig een goede wordpress website kunt maken zonder dat je daar veel geld voor uit hoeft te geven. De 6e stap is het onderhoud van de website.

Stap 1: Een domeinnaam en hosting regelen

Om een WordPress website te kunnen installeren heb je hosting nodig. Je kunt dit vergelijken met de serviceprovider van je mobiele telefoonabonnement. Aan ’n telefoon zonder provider heb je niets. Zo is het ook met ’n website zonder hosting.

Alleen in Nederland zijn er vele partijen waar je een hostingspakket kunt afsluiten. Prijzen hiervoor beginnen bij €0,50- en gaan door tot €60,- per maand. Enkele goede hostingspartijen zijn bijvoorbeeld:

Versio
TransIp
Savvii voor als snelheid heel belangrijk is. Ze hebben ook 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie.

Stap 1.2: Een domeinnaam registreren

Kies een domeinnaam voor je website en controleer of deze nog beschikbaar is. Je kunt dat hier bij Versio controleren bijvoorbeeld.

Zodra je een domeinnaam hebt bedacht die nog vrij is, kun je hiervan de .nl versie registreren als het een Nederlandse website betreft. Voor een Engelstalige of internationale website registreer je beter een .com-domein. Andere extensies als .info of .net zijn niet aan te raden.
De bestanden van je website worden opgeslagen op je hostingsaccount en deze wordt gekoppeld aan je domeinnaam.

Stap 2: WordPress website installeren

Zodra je een domeinnaam geregistreerd hebt, kun je WordPress op je hostingsaccount installeren. WordPress is open source software (=gratis) voor het bouwen van websites.

Het is een zogenaamd Content Management System (of kortweg CMS) dat je gebruikt om je website mee te maken en te beheren.

Wil je het Zelf doen?

Als je een beetje verstand hebt van techniek kun je het zelf doen. Ga dan naar de site van WordPress, download de software en installeer het systeem via FTP op je domeinnaam. Als dit je niets zegt  is het een goed idee om het niet zelf te doen… Bij veel hostingproviders kun je WordPress ook met 1 klik installeren.

Zodra WordPress is geïnstalleerd heb je al een volledige website. Het design wat je ziet is het standaard design van WordPress met het laatste thema. Je kunt daarbij zelf aanpassingen maken, zoals kleuren, achtergrond, de banen en menu’s.

Stap 3: Een design (ofwel thema) kiezen

Voor WordPress websites zijn letterlijk duizenden thema’s gratis te downloaden. Je kunt deze downloaden en op je eigen website plaatsen.

Je kunt voor gratis thema’s gaan of je kunt ook de thema’s op Themeforest.net  bekijken. Daar vind je hoogwaardige en moderne designs voor weinig geld.  Een ander bijzonder fijne om mee te werken is Thrivethemes. Deze werkt heel intuïtief.

Neem de tijd om veel designs goed te bekijken en kies een design dat al ver overeenkomt met jouw wens. Zo heb je er naderhand het minste werk aan.

Stap 4: Plugins installeren

Wanneer je dan een website hebt gemaakt kun je deze gaan uitbreiden met extra functies en natuurlijk de website beter optimaliseren qua zoekmachine- en gebruikersvriendelijkheid. Je kunt dat doen met behulp van WordPress Plugins.

Je kunt deze plugins op de site van WordPress vinden. Let wel op met plugins:

Zorg dat ze niet te lang geleden zijn bijgewerkt. Ook kun je letten op het aantal downloads en de reviews die een plugin krijgt. Met andere woorden, neem geen plugin die maar ’n paar keer gedownload is en 7 jaar geleden voor het laatst is bijgewerkt. Dat is bijna vragen om moeilijkheden.

Een plugin die wel degelijk aan te raden is is de SEO-plugin van Yoast. Deze maakt het makkelijk om de basis zoekmachine-optimalisatie van je website goed in te stellen.

Welke plugins heb je nog meer nodig? Bekijk deze handleiding om meer handige plugins te ontdekken.

Stap 5: Je website doelgericht maken

Je haalt het meeste uit je website wanneer je deze als marketingmiddel gebruikt. Je kunt de website bijvoorbeeld gaan gebruiken voor:

Het aantrekken van bezoekers
Het omzetten van die bezoekers naar een bepaald resultaat
Vraag jezelf dus af wat het resultaat is dat je uit je website wilt halen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Het opbouwen van een lijst met e-mailadressen (opt-in)
  • Offerteaanvragen krijgen voor je dienst of product
  • Directe verkopen doen via je website
  • Bezoekers doorsturen naar je webshop

Stap 6: Je website onderhouden

Met WordPress kun je zelf je website bijhouden. Je kunt zelf webpagina’s maken, knoppen toevoegen in het menu en teksten en foto’s plaatsen. Ook kun je er zelf heel eenvoudig voor zorgen dat het systeem up-to-date blijft. Dat is met name het up-to-date houden van het thema, de plugins en ook de versie van WordPress.

Mocht je het niet onderhouden/up-to-date houden zijn er aanzienlijke kansen dat er dingen mis kunnen gaan. De updates komen nl. niet voor niks. Vaak heeft het te maken met beveiligingslekken.

Of wil je dat Sitescoach een WordPress website voor je bouwt en onderhoudt?

Wil je dat Sitescoach een responsive WordPress website voor je maakt? Voordelen van WordPress websites via Sitescoach:

Ze zijn ontwikkeld om hoog te scoren in zoekmachines als Google (SEO).
Je hebt geen technische kennis nodig om er mee te werken.
De websites zijn responsive.
Sitescoach houdt de nieuwste technologische ontwikkelingen bij en geeft die ook door aan jou.
Zo zorg ik dan ook voor integratie met de gewenste social media en de beste instellingen daarvoor.

Kijk op de aanbodpagina en neem bij interesse vrijblijvend contact met me op!

Plaats een reactie