Categorieën aanmaken: waarom en hoe?

Categorie aanmaken website-waarom-hoe

Door categorieën te gebruiken worden alle blogberichten georganiseerd zodat ze voor je lezers en voor de zoekmachines makkelijker te vinden zijn.

Hoe kun je categorieën aanmaken?

Om categorieën aan te maken ga je eerst naar het dashboard van je WordPress website. Klik op Berichten. Je ziet dan ook te voorschijn komen: categorieën. Klik daar op.

Je ziet dan 4 opties staan: naam, slug, hoofd en omschrijving.

Bij naam, vul je de gewenste naam in voor je nieuwe categorie, bijvoorbeeld ”Tennis”. De slug wordt het adres (url) van je categorie. Bijvoorbeeld www.website.nl/tennis.

Als je het veld slug leeg laat vult WordPress deze automatisch voor je in.
Wil je dat je nieuwe categorie onder een andere categorie valt, dan geef je dat aan bij ‘hoofd’. (De hoofdcategorie hier zou kunnen zijn: Sport.)

Kies in het dropdown menu dan de betreffende hoofdcategorie.

Bij de omschrijving van de categorie vul je een korte bondige tekst over het onderwerp van de categorie in. Dat helpt weer voor de SEO van de categorie en dus van je website.

Klik op ‘Nieuwe categorie toevoegen’.

Hoe kun je categorieën bewerken?

Ga naar ‘berichten’ en daarna naar ‘categorieën’

Om een categorie te bewerken ga je met je muis over de betreffende categorie in het rechterdeel van de pagina. Je ziet dan tevoorschijn komen: snel bewerken, bewerken, verwijderen en bekijken.
Als je alleen de naam of de slug wil aanpassen klik je op snel bewerken.
Bij het onderdeel bewerken kun je buiten de naam en de slug ook de omschrijving en de hoofdcategorie aangeven of wijzigen.

Houd er wel rekening mee dat je de categorie (slug) van te voren goed vaststelt. Mocht je hem namelijk na een bepaalde periode (bijvoorbeeld 3 maanden) wijzigen, dan heeft de zoekmachine die specifieke slug al geïndexeerd. Zodra je deze wijzigt, is de categorie voor de zoekmachine niet meer te vinden.

Klik op de button ‘bijwerken’ en de categorie is aangepast.

Hoe zorg je dat een blogbericht aan een bepaalde categorie gekoppeld wordt?

Om een categorie aan een blogbericht te koppelen moet je een blogbericht toewijzen aan de gewenste categorie
Ga naar het bewerkscherm van je bericht. Aan de rechterkant van je scherm zie je dan een submenu Categorieën.
Je kunt hierin aanvinken in welke categorie het blogbericht voor moet komen. Je kunt meerdere categorieën aan een blogbericht koppelen, als het maar relevant is voor het blogbericht.

Gebruik jij al categorieën in je website of wil je het nu gaan gebruiken? Je schept er overzicht mee, voor jezelf, voor je lezers en voor de zoekmachines. Als je ze niet wil gebruiken, wat houdt je tegen? Laat het hieronder in een reactie weten.

Plaats een reactie